Paarden: verzorging en beweging

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Paarden: verzorging en beweging

Wat is het ideale verzorgingsschema dat je pony of paard nodig heeft?

Daarvoor kijken we best naar de routine die op een goede manege wordt gevolgd.

VROEGE VOGEL

’s Ochtends vroeg begint de dag met het verwijderen van de mest uit de paardenbox en uiteraard het voederen. (Zie ook: ‘Over Voeding’). Als er geen drinkbak is die je paard automatisch van water voorziet, wordt het water ververst. Daarna is het tijd voor actie: overdag moet het paard minimum enkele uren kunnen bewegen. Daarom wordt het op een weide gezet wanneer het weer het ook maar toelaat.

BEWEGING

Dagelijks berijden (al dan niet in een piste) is eigenlijk nodig, ook al gebeurt dat lang niet altijd. In zekere zin jammer, want een paard wil van nature uit ‘werken’. Meestal echter wordt het paard een paar keer per week bereden, en wordt het op de andere dagen in een stapmolen geplaatst om het toe te laten zijn energie kwijt te kunnen.

Een andere optie is het paard te (laten) longeren, waarbij het paard van op de grond met een lange lijn wordt getraind en op die manier ‘werkt’. Wanneer het paard die paar uur beweging heeft gehad (of soms korter, gesteld dat jullie echt superintensief hebben ‘gewerkt’), kan het de rest van de dag rustig in zijn box staan. Uiteraard wordt het paard ’s avonds opnieuw gevoederd en gaan de lichten in de manege tijdig uit zodat de paarden ’s nachts voldoende rust krijgen.

VERZORGING

Een paard dat elke dag voldoende beweegt, aandacht en verzorging krijgt, is veel kalmer dan een dier dat zijn energie moet opkroppen. Het is zoals met een hond: ook die moet je dagelijks uitlaten en affectie geven. De routine van beweging, aandacht, verzorging en interactie (kammen alleen al maakt het paard bijvoorbeeld kalmer) is dus wat je dier wil.

Krijgt het paard onvoldoende interactie, beloning en beweging, dan kan het tics of onaangepast gedrag ontwikkelen. Een paard of pony voor een hele dag of langer in een box of stal ‘parkeren’, betekent pure frustratie voor je dier. Zorg er dus voor dat je paard krijgt wat het nodig heeft, los van het feit of het nu overwegend op een privéweide of in een manege leeft.

CONTROLE

Tot slot is verzorgen er niet alleen omdat het nodig of leuk is, maar meteen betekent het ook een vorm van gezondheidscontrole. Je checkt bij het groomen van de poten in één klap of er geen zwellingen aan de kniegewrichten zijn, je observeert de gang van het paard terwijl je het van de box naar de weide leidt, ...

De band tussen paardeneigenaars en hun dier kan dankzij een goeie manier van verzorgen bijzonder hecht worden. En fantastisch toch, als zo’n honderden kilo’s wegend paard reageert op zelfs een stemcommando van een jong ruitertje?

Gerelateerde producten: