Wat je vooraf moet weten over de paardenwereld

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Wat je vooraf moet weten over de paardenwereld

Boeiend, apart, bijzonder divers en passievol: dàt is de paardenwereld ten top. Je kan er als bescheiden hobbyist in actief zijn,

maar ook het spreekwoord ‘the sky is the limit’ laten gelden. En niet alleen qua verzorging - ook qua budget. Een kennismaking ...

POPULAIR

Hoe dan ook is de paardensport in België de jongste jaren populairder dan ooit geworden. Dat is natuurlijk prachtig, maar er past ook een voorzichtige waarschuwing bij: laat je geleidelijk aan bekoren door de paardenwereld. Soms schaffen mensen (zelfs wanneer ze zich bij een aankoop door een dierenarts bij laten staan) zich toch nog behoorlijk impulsief een paard aan. Of doen ze zoon of dochter een paard of pony cadeau omdat er zo genoten werd van een wandelingetje met een supermak paard op vakantie.

Weliswaar wordt in de paardenwereld veel gekocht en verkocht, maar een impulsaankoop kan net zoals bij elk dier nefast zijn voor het welzijn van het paard of de pony. Met dit verschil: een paard is geen zelfstandig dier als een kat, die in het uiterste geval zelf wel grotendeels zijn plan trekt. Het is een groot dier, en een dat behoorlijk wat tijd en verzorging vraagt. Je vooraf goed informeren, is écht de boodschap. Da’s beter voor paard én mens!

INTRODUCTIE

Wie weinig of niets van paarden kent, rolt dus best via een manege in het paardenbiotoop. Het paard is het enige ‘huisdier’ waarvoor je lessen zal moeten nemen. Je mag er niet vanuit gaan dat je de eerste weken en vaak zelfs maanden zomaar solo met een paard buiten kan gaan rijden.

En in tegenstelling tot een auto, hoort bij het paardrijden elke keer een onderhoud: kammen, verzorgen, op- en aftuigen, het paard na een inspanning ‘droog’ rijden, ... Wie echt wil gaan paardrijden (en dat mag toch wel de bedoeling zijn) moet dus genoeg tijd kunnen vrijmaken, voldoende gemotiveerd zijn en techniek opbouwen.

Een paard vraagt toch redelijk wat aandacht en toewijding. Toegegeven, dat is nogal wat, maar wanneer een paard de juiste energie van zijn berijder oppikt, is de voldoening erg groot en wordt paardrijden – hoe intensief het ook kan zijn – meteen ook bijzonder ontspannend.

Gerelateerde producten: