Benodigdheden voor je schildpad

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Benodigdheden voor je schildpad

Je nieuwe huisdier heeft natuurlijk een huis nodig om in te leven en liefst enkele accessoires om te eten en te spelen.

We maken hier een lijstje van accessoires en benodigdheden om je schildpad te verwennen.

Waterschildpadden hebben een aquarium nodig dat op hun natuurlijke habitat lijkt. Dat betekent dat het warm moet zijn, dat er een toegang is tot water (diep en laag), en dat er een verwarmd plekje is waar de schildpad wat kan luieren.

AQUATERRARIUM

Kies een aquaterrarium in glas. Het moet groot genoeg zijn voor een schildpad die nog volop groeit. Neem als algemene regel 40 liter per 2,5 cm schildpad, plus 15% ruimte voor de rusthoekjes. Een babyschildpad heeft tijdens zijn eerste levensjaar genoeg aan een terrarium van 40 à 60 liter. Daarna zal je een terrarium van meer dan 240 liter moeten kopen. De meeste modellen zijn al uitgerust met een filter en een pomp.

Richt het op de juiste manier in om je schildpad thuis te doen voelen. Strooi eerst een laag natuurlijk zand zonder toevoegingen en leg enkele ronde stenen of keien neer (om een droog plekje te maken waar de schildpad kan rusten). Zorg daarnaast ook voor enkele hindernissen. Er is keuze genoeg: een dakpan om onder te schuilen, een magnetisch bankje dat zich aanpast aan het waterpeil, drijvende waterplanten, gras voor schildpadden, Maleisisch hout, drijfhout, schors van kurkeik …

ACCESSOIRES

De drie belangrijkste elementen zijn licht, warmte en filtratie.

De schildpadden hebben UVB-licht en een verwarmingslamp nodig. De UVB-lampen zijn essentieel voor de gezondheid van je schildpad. Kies een UVB-lamp met een index van vijf voor een waterschildpad. Voor de landschildpad gebruik je best een UVB-lamp met een index van tien. Ze moet om de zes maanden worden vervangen. Zorg ervoor dat de schildpad niet bij de verlichting kan, want ze zou zich kunnen verbranden aan de lampen. Maak de lamp stevig vast, buiten bereik van de schildpad. Kies een lamp die bestand is tegen spatten of een aangepaste neonverlichting.

De temperatuur van het water moet tussen 25,5 en 26,5° C bedragen voor een gezonde schildpad van meer dan één jaar, en tussen 26,5 en 27,5° C voor een baby of een zieke schildpad. Het hoekje om te rusten en de droge zone moeten 6° C warmer zijn dan het water om de schildpad te stimuleren zich er te gaan opwarmen.

Als je aquaterrarium niet uitgerust is met een dompelpomp die aangesloten is op een filter, kies dan voor een compactfilter die zorgt voor een goede circulatie van het water. Je kan ook een product kopen dat organisch afval tegengaat. Vraag gerust meer uitleg in één van onze verkooppunten.

Gerelateerde producten: