De Wimpergekko, een goed bewaard geheim!

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

De Wimpergekko, een goed bewaard geheim!

Dit kleine, guitige reptiel is op enkele jaren tijd een van de publieksfavorieten onder de reptielenliefhebbers geworden.

Maar wat weten we eigenlijk écht over de wimpergekko?

OORSPRONG

De wimpergekko werd voor het eerst beschreven in 1866 door Alphonse Guichenot, een Franse dierkundige die hem de zachte naam Correlophus Ciliatus toekende. Meer dan een eeuw lang had niemand nog interesse voor de wimpergekko en dacht men tot 1994 dat de soort uitgestorven was.

Maar toen herontdekte de Duitse herpetologist (specialist in onderzoek naar reptielen en amfibieën) Friedrich Wilhelm Henkel de wimpergekko op het Ile des Pins in Nieuw-Caledonië (Grote Oceaan). Er werden enkele Gekko’s naar Europa gehaald om hun gedrag te bestuderen. Enkele maanden later bracht de Amerikaanse herpetologist Philippe de Vosjoli ook een bezoek aan Ile des Pins en startte hij eens terug in Amerika een kweekprogramma voor gekko’s in gevangenschap. Het is interessant om weten dat deze soorten oorspronkelijk gekweekte afstammelingen uit zowel Europa als de Verenigde Staten zijn. Tegenwoordig is de wimpergekko een beschermd ras.

EXO TERRA

Bovenal een klein team van mensen met een passie, dat ook de leider is voor reptielproducten. Doorheen talrijke expedities op het veld en met het advies van gerenommeerde herpetologisten en kwekers, zijn ze zich van dichtbij beginnen te interesseren voor de leefomstandigheden van reptielen en amfibieën in hun natuurlijke omgeving.

In 2013 trokken ze naar het Ile des Pins in Nieuw-Caledonië, het land van herkomst van de wimpergekko. Overdag verkende het team het tropische woud om de habitat van de gekko in kaart te brengen. ‘s Nachts keerden ze terug (gekko’s zijn nachtdieren) om hun gedrag in hun natuurlijke omgeving te observeren. In de woonomgeving van de gekko’s plaatsten ze temperatuursensoren, namen ze grond- en substraatstalen en zochten ze naar fruit en bloemen die deel konden uitmaken van hun voeding. Op deze manier verzamelden ze zeer specifieke informatie. Deze gebruiken we vandaag nog steeds om onze wimpergekko te verzorgen.

Gerelateerde producten: