Hagedissen in de kijker: de baardagaam, de luipaardgekko en de anolis

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Hagedissen in de kijker: de baardagaam, de luipaardgekko en de anolis

Ben je op zoek naar een hagedis als huisdier? Maar weet je nog niet welke het beste bij jou past?

We stellen graag de baardagaam, de luipaardgekko en de anolis aan je voor!

GEMEENSCHAPPELIJK

Vooraf even oplijsten wat deze reptielen wél gemeenschappelijk hebben.

   • Mannetjes onderling zijn onverdraagzaam. Hou je hagedissen toch in groep, neem dan altijd maximaal 1 mannetje met een of meerdere vrouwtjes. 
   • De hier besproken hagedissen eten vooral levende insecten. Die zijn in de handel in kleine doosjes verkrijgbaar. 
   • Als de omstandigheden in het terrarium goed zijn en een mannetje bij een vrouwtje leeft, zullen ze kweken. Gebruikelijk vind je dan één, twee of meerdere ingegraven eitje(s), maar in het terrarium zelf zal het niet uitkomen. Wil je dat de eitjes wél uitkomen, dan wordt het houden van hagedissen behoorlijk specialistisch en heb je bijvoorbeeld een incubator nodig.
   • Ze houden een winterrust (geen winterslaap): een periode van ongeveer twee maanden waarin ze minder actief zijn en nauwelijks eten. 
   • Ook al leven veel hagedissen in dorre streken, vers drinkwater hebben ze altijd nodig.

BAARDAGAAM

OORSPRONG

De baardagaam of pogona is een ideaal reptiel voor beginners. Dit uit Australië afkomstig dier wordt zo’n tien jaar oud, ongeveer 40 cm groot en weegt tussen de 250 en 500 gram. De baardagaam leeft in een bijzonder droge omgeving en vraagt dat dus ook in je terrarium. Slechts een klein wateroppervlakte om in te baden is wenselijk, veel belangrijker is de zogenaamde ‘basking spot’, een superwarme plek die zeker 40 graden Celsius moet zijn en waar ze echt warmte gaan opdoen. Wel opletten dat er graaf- en verstopplaatsen zijn waar het frisser is en waarin de baardagaam kan schuilen. ’s Nachts volstaat een temperatuur van zo’n twintig graden Celsius.

KARAKTER

Hij is bijzonder goedaardig en zowat het meest interactieve en hanteerbare reptiel. Hij leeft in principe solitair maar een koppeltje houden kan als je dat wil. Door te knikken en met de voorpoten te zwaaien communiceert de baardagaam met soortgenoten en hij zal ook zijn baasje herkennen. Je kan een baardagaam rustig op je schouder zetten, geweldig toch?

VOEDING

De verzorging is eenvoudig: een koppeltje eet ongeveer een doosje insecten per week en wat groenten. Géén verse erwten, avocado’s en tuinboontjes evenwel: die zijn giftig voor de baardagaam. Met het ouder worden neemt de behoefte aan proteïnen bovendien af: geleidelijk aan mag het aantal insecten vervangen worden door een gemengd voeder van groenten en minder insecten. Er bestaan ook speciale pellets die de nodige vitaminen, mineralen en calcium bevatten en dat is wel zo handig. Uitwerpselen verwijder je dagelijks, en ook dat is door de droge omgeving bijzonder makkelijk.

LUIPAARDGEKKO

OORSPRONG

De luipaardgekko wordt 16 à 20 cm groot en is meestal afkomstig uit Pakistan, waar hij in de woestijn met veel gesteente leeft. De temperaturen die hij verkiest zijn vergelijkbaar met die van de baardagaam, alleen zal de luipaardgekko veel minder gebruik maken van een echte warmteplaats omdat hij ’s nachts actief is. Ook luipaardgekko’s kunnen behoorlijk tam worden, maar het is niet echt verstandig hen al te vaak op te pakken: het kan hen stresseren en hen omwille van hun gevoelige huid kwetsen. Ze lijken met hun 60 à 100 gram eerder fragiel, maar worden mits goed verzorgd 20 à 25 jaar. 

KARAKTER

Leuk om naar te kijken is deze gekko alleszins en bovendien wordt hij tegenwoordig in veel kleuren gekweekt.De basiskleur is echter geel met zwarte of bruine vlekken, vandaar ook de verwijzing naar de luipaard in de naam. Voor het overige leven luipaardgekko’s overwegend op de grond en graven ze graag. Hun behoeften doen ze netjes op dezelfde plaats: een zindelijke hagedis zowaar.

VOEDING

Voor volwassen gekko’s volstaat het hen om de dag te voeren met insecten. Let er wel op dat de krekels die je geeft niet groter zijn dan hun kop. Af en toe zacht fruit geven mag; groenteliefhebbers zijn het niet.

ANOLIS

OORSPRONG

De anolis komt oorspronkelijk van de Bahamas en Cuba en is met zijn 16 centimeter alleen qua lengte vergelijkbaar met de luipaardgekko, want hij zet slechts 1/10de van gekko’s gewicht op de weegschaal. Een diertje van luttele grammen dus, en mee daardoor zijn anolissen ook klimkampioenen want bladeren en takken buigen nauwelijks door wanneer ze hun (lekker snelle) gangetje gaan. Hun poten zijn daartoe speciaal gevormd: ze zijn langer in vergelijking met die van de meeste andere hagedissen.

VOEDING

De levensomstandigheden van de anolis verschillen volledig van de droge omgeving die de baardagaam en de luipaardgekko nodig hebben. Anolissen gedijen in een tropische omgeving met een luchtvochtigheid tussen de 60 en 70 procent en ’s nachts nog meer. Het gebruik van een luchtbevochtiger is dus aan te bevelen of zorg er alleszins voor dat er voldoende water gesproeid wordt. Moeilijk is dat niet, maar nodig is het wél.

En niet alleen omwille van de luchtvochtigheid: de anolis drinkt bij voorkeur door de druppels op plantenbladeren op te likken – van stilstaand water houdt deze in bossen levende hagedis veel minder. En helemaal geen nood wanneer die bladeren van kunststof zijn, integendeel: het is net makkelijker voor de anolis. Levende planten nemen immers zelf het vocht ook op.

Voor het overige is er opnieuw relatief weinig zorg nodig. Een paar keer per week insecten voederen volstaat, de uitwerpselen van de anolis zijn miniem en vergaan vanzelf 

KARAKTER

Uitsmijter tot slot: wist je dat ‘anolis’ zoiets als ‘kleine duivel’ zou betekenen? Dat kan kloppen, want de anolis zal er niet aan gewend raken gehanteerd te worden en hij is superterritoriaal. Een pittige, atletische hagedis om naar te kijken is hij wel!