In de kijker: de korenslang, de melkslang en de koningspython!

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

In de kijker: de korenslang, de melkslang en de koningspython!

Had jij als kind ook altijd schrik van de slang Kaa uit Jungle Book als ze andere dieren hypnotiseerde?

Pluis hier uit welke slangen echt gevaarlijk zijn én welke niet!

KORENSLANG

De korenslang, een Amerikaanse slang die overwegend in korenvelden leeft en – vandaar de naam – vaak in korenvelden op zoek gaat naar prooi is enorm populair in vele terraria. Van nature varieert zijn kleur tussen oranje en bruin met omzoomde vlekken, maar omwille van de kweek zijn er tegenwoordig heel veel kleurvarianten. Prachtig, om vijf korenslangen in verschillende kleuren samen te zien.

Enkele korenslangen samen houden kan dus perfect, je moet er alleen voor zorgen dat je slang per slang apart voert. De korenslang is beweeglijk, overdag actief en lijkt altijd onderweg met zijn 1,20 meter. Dat klinkt tamelijk groot maar het lijkt minder omdat de slang zo dun is. Dubbelcheck het slot van je terrarium altijd: omdat het zo’n beweeglijke slang is, is hij wég wanneer hij ook maar het kleinste gaatje of spleetje vindt.

MELKSLANG

De melkslang komt meestal ook uit de Verenigde Staten, en bestaat in tal van soorten, kleuren en lengtes: zo heb je melkslangen die slechts 40 cm lang worden, maar er bestaan er ook die 1,80 meter lengte bereiken. Je koopt ze net zoals de meeste slangen haast altijd als baby, wanneer ze zo’n 15 tot 20 cm groot is en nauwelijks zo dik als een potlood. Hou er wel rekening mee dat ze op twee jaar volgroeid zijn.

Melkslangen lijken wat op korenslangen, maar zijn volgens de liefhebbers ervan mooier omdat ze meestal de nog fellere kleuren hebben waarmee gifslangen vijanden afschrikken. Toch is de melkslang zelf niét giftig. Sterker nog: de melkslang wordt ook wel koningsslang genoemd omdat ze naast o.a. knaagdieren ook giftige slangen eet en in die zin nuttig wordt geacht. Dat is meteen ook de reden waarom je een melkslang altijd alleen moet houden: andere slangen durft ze dus ook als een hapje beschouwen. Weet wel dat de melkslang sneller gestresseerd raakt dan de korenslang, daarom ook meer zal willen schuilen en uit schrik uitwerpselen kan produceren. Al bij al wel een prachtslang, die echter zelfzeker gehanteerd moet worden: wie zelf nerveus is bij een slang, wekt dat ook op bij het dier in kwestie.

KONINGSPYTHON

De koningspython – afkomstig uit Afrika – is een zeer populaire slang geworden, en komt omwille van de kweek vandaag ook in veel kleurmutaties voor. Hij verschilt wel van de slangen hierboven. Het gaat immers om een wurgslang (zoals bv. Korenslang en melk- en koningsslang)  en een reptiel waarmee je merkelijk minder interactie opbouwt in vergelijking met de korenslang of melkslang.

De koningspython leeft namelijk ’s nachts en zal in de natuur vanuit zijn schuilplaats echt wachten tot er een prooi langskomt. Dat gedrag vertaalt zich natuurlijk ook in het terrarium. Deze slang voelt zich daarom het best als je ze niet teveel stoort. Vandaar dat de naam ‘balpython’ eveneens wordt gebruikt voor deze slang en die naam eigenlijk beter de lading dekt: de koningspython rolt zich zeker bij stress in een bal op.

Probeer deze slang nooit te hanteren wanneer hij aangeeft dat hij dat niet wil, want dat kan er voor zorgen dat hij een half jaar lang niet eet, terwijl dat eigenlijk wekelijks moet. En voor een koningspython – van nature een sterke en stevige slang – zijn er maar twee mogelijkheden wanneer hij in hongerstaking gaat: ofwel gaat hij na maanden uiteindelijk eten, ofwel sterft hij. Bij gekweekte slangen komt dit gelukkig minder voor, maar de algemene boodschap is helder: deze prachtslang is vooral een exemplaar om naar te kijken.

Gerelateerde producten: