Over hagedissen in het algemeen

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Over hagedissen in het algemeen

Hagedissen zijn de grootste groep van alle moderne reptielen. Hoog tijd dus om dit kleine reptiel eens onder de loep te nemen.

SOORTEN

Aparte beestjes, die hagedissen. Ze vormen het gros van alle reptielen (hagedissen zelf bestaan in maar liefst 5000 soorten), en komen haast in de hele wereld voort. Vandaar dat er zoveel variatie is: sommige hagedissen leven alleen in of rondom bomen, andere verkiezen water, nog andere zoeken stenen holen op en er zijn er zelfs die dankzij zweefuitsteeksels even kunnen vliegen. Hoe enger ze eruit zien, hoe ongevaarlijker ze meestal zijn – met grote tanden (die echter zelden zullen bijten), stekels en kragen schrikken ze vijanden af. Andere soorten zijn dan weer meesters in de camouflage omdat ze op een steen of boomstam lijken. De meeste hagedissen zijn daarom bruin of groen van kleur en sommige zoals de kameleon kunnen zelfs van kleur veranderen.

STAART

Ook hoe hagedissen hun dag doorbrengen kan erg verschillen – denk maar aan de gekko, die ’s nachts leeft. In elk geval zijn het bijzonder nuttige beestjes want in de vrije natuur eten ze veel insecten die als ongedierte worden beschouwd: kakkerlakken, sprinkhanen en krekels bijvoorbeeld.

Ook kunnen veel hagedissen de ‘truc met de staart’. Dat is een hulpmiddel om aan een vijand te ontsnappen. Wanneer bijvoorbeeld een roofvogel hun staart grijpt, lost de hagedis deze en loopt hij gewoon voort zonder staart zodat hij dankzij de verwarring kan ontsnappen. Lok dat wonder in geen geval zelf uit: de meeste hagedissen die thuis worden gehouden zijn gekweekt en erg kalm. Daarom verliezen gekweekte hagedissen haast nooit hun staart – je zou er al echt aan moeten trekken en dat is niet bepaald diervriendelijk.

Omdat de in België populairste hagedissen naast overeenkomsten toch elk ook andere eigenschappen en noden hebben, kunnen we enkel de algemene eigenschappen oplijsten. Indien je meer informatie wilt, kan je altijd één van onze medewerkers contacteren in onze verkooppunten. Zij staan met plezier voor je klaar!

Gerelateerde producten: