Reptielen: het belang van lampen

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Reptielen: het belang van lampen

Het terrarium moet verwarmd en verlicht worden, dat is duidelijk. Maar de manier waarop is enorm belangrijk

en omdat er zoveel verwarmings- en verlichtingsmethodes bestaan, is het belangrijk hier even dieper op in te gaan. 

LICHT- EN WARMTEBRON

Natuurlijk stelt het probleem zich niet als je een kant-en-klare starterskit afgestemd op één reptiel koopt, maar wat als je meerdere reptielen wil of aan de slag gaat met een op maat gemaakt terrarium? Enkele tips:

   • Alleszins moet je ervoor zorgen dat je reptiel nooit rechtstreeks in contact kan komen met de warmte- en/of lichtbron: dat kan brandwonden veroorzaken. Daarom is het best alle elektra buiten het terrarium te bevestigen.
   • Kies de lampen steeds in functie van de noden van je reptiel(en). Sommige woestijnreptielen hebben bijvoorbeeld erg veel UV-straling en daglicht (tot wel 100 000 lux!) nodig. Andere reptielen leven ’s nachts en houden dus helemaal niet zo van fel licht.
   • Kies de warmtebron steeds in functie van de noden van je reptiel(en). Tropische reptielen leven in een klimaat waar het dag en nacht warm en vochtig is terwijl andere reptielen gewend zijn aan een droge woestijn waar het ’s nachts vriezen kan.
   • De belichtings- en warmteduur speelt een rol. Hoe dichter een dier bij de evenaar leeft, hoe meer het een gelijk ritme van 12 uur licht en 12 uur donkerte zal kennen. Maar natuurlijk leeft niet elk reptiel op de evenaar; je reptiel het juiste ritme bezorgen is net zoals voor elk dier zeer cruciaal.

Bespreek dus zo nodig met de medewerkers van Tom&Co welke lichtbron (voor UV- en daglicht) en warmtemethode (warmtestraler, warmtelamp en/of warmtemat) je het beste aanschaft indien je niet zeker bent.

UVB EN UVA

In de praktijk werkt een gecombineerde licht- en warmteoplossing aangesloten op een tijdschakelaar meestal het beste én het eenvoudigste. Zo bestaan er lampen die zowel warmte, licht als UV-straling afgeven.

   • Met name UVB is levensnoodzakelijk voor de meeste reptielen om hen toe te laten vitamine D3 aan te maken. Dat zorgt er dan weer voor dat ze calcium kunnen opnemen voor hun botopbouw en voor de goede werking van hun hele metabolisme.
   • Niet dat UVA-straling onbelangrijk is. UVA is onzichtbaar voor mensen, maar het laat reptielen toe soortgenoten en voedsel goed te herkennen. Volgens sommige wetenschappers zouden ze anders alles door een donkere bril bekijken. Dankzij UVA worden kleuren levensechter voor het reptiel en dat heeft een goeie invloed op hun eetlust en stimuleert de paring.

SOORTEN LAMPEN

Wil je zelf aan de slag omdat je al verder gevorderd bent in je hobby en/of omdat je terrarium specifieke eisen stelt omwille van grootte of vorm? Voor alles is er wel een lamp en dus een oplossing.

In grote lijnen kan je opteren en combineren met speciale gloeilampen (in verschillende intensiteiten en kleuren waarmee je o.a. ‘basking pots’ creëert: plaatsen waar het écht warm wordt), met keramische lampen (louter voor warmte), en met tl-licht, metaalhalide of compactlampen (vooral voor UV). Hou wel de levensduur van de lamp in de gaten: een tl-lamp geeft zo’n jaar UVB af, compactlampen een half jaar.

TIP:  Noteer dus wanneer je een lamp in gebruik neemt of vervangt – de lamp zal nog wel licht geven maar niet langer UV-straling, met mogelijke ziektes voor je reptiel tot gevolg. 

Gerelateerde producten: