Reptielen: het terrarium

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Reptielen: het terrarium

Je interesse voor een bepaald reptiel is gewekt? Dan is het tijd om uit te zoeken welke benodigdheden

je allemaal moet hebben en hoe je je nieuwe kameraad moet verzorgen. We helpen je alvast op weg!

TERRARIUM

Tijd voor de eerste stap: de aanschaf van het terrarium. Wees gerust: de tijd van ingewikkelde knutselwerken en improvisatie is voorbij. Een terrarium (meestal vervaardigd uit glas) kan je tegenwoordig kant-en-klaar kopen. Als je voor een terrariumset kiest worden de belangrijkste accessoires meteen meegeleverd.

Let wel goed op voor de lampen die in zo’n all-in pakket zitten: ze zijn er om UV-straling en/of warmte te leveren maar niet elke lamp gaat even lang mee en niet elk reptiel heeft evenveel UV-straling nodig. Daarover meer bij de bespreking van de verschillende reptielen en in het gedeelte over lampen.

(Zie: {{widget type="Blackbird\ContentManager\Block\Content\Widget\Link" template="content/widget/link/link_block.phtml" content_id="1028"}}’.)

GROOTTE

Over de juiste grootte van terraria wordt veel gediscussieerd. Het enige juiste antwoord is dat je het terrarium moet kiezen in functie van de bewegingsdrang, de levensgewoonten en de grootte van het dier. Een eenduidig antwoord geven is dus niet mogelijk, maar in het algemeen geldt dat groter beter is dan klein.

Vaak wisselen van terrarium kan bovendien stresserend zijn voor sommige reptielen en wees verder voldoende vooruitziend. Reptielen komen als jonge diertjes toe, maar verveelvoudigen vaak in afmetingen. Dat piepkleine schattige waterschildpadje meet straks wel twintig centimeter! Kortom: laat je goed voorlichten door je Tom&Co-specialist zodat je reptiel optimaal wordt gehuisvest. Ook als je (op termijn) meerdere dieren samen wil houden, speelt dat vanzelfsprekend een enorme rol voor de grootte van het terrarium.

SOORTEN TERRARIUM

Een even belangrijke overweging begint met de vraag uit welk leefgebied je reptiel komt. Dat habitat moet je zo goed mogelijk imiteren in het terrarium. Ga er bijvoorbeeld nooit vanuit dat een hagedis zomaar een hagedis is – zelfs binnen dezelfde soort kunnen de leefomstandigheden sterk variëren. De anolis heeft bijvoorbeeld een tropische omgeving nodig: vochtig én warm. Zijn familielid de baardagaam vereist een woestijn- of steppeachtig habitat: droog en met meer afwisseling qua warmte, de zogenaamde ‘warmtezones’. Sommige reptielen klimmen graag terwijl andere op de bodem leven. Ook de vorm (eerder in de hoogte dan wel in de lengte) en de inrichting van het terrarium moet met andere worden afgestemd worden op elk specifiek dier.

In de praktijk deelt men terraria daarom meestal in 3 hoofdcategorieën op:

   • het regenwoud of tropisch terrarium (waarin vochtig tropisch bos wordt nagemaakt, zoals gezegd voor de anolis), 
   • het steppe- of woestijnterrarium (met vooral zand, rotsen en takken, voor baardagaam en luipaardgekko)
   • het aquaterrarium (met naast een droog gedeelte ook een ‘zwembad’ voor de waterschildpad).

Neem dus nooit zomaar een terrarium over: het is echt superbelangrijk voor het welzijn van je dier! Typisch voor slangen is dan weer dat ze vaak willen schuilen – heeft het terrarium geen schuilplaats, dan zal de slang nerveus worden en zelfs weigeren te eten. Je vooraf even goed informeren dus, en dan wordt de rest relatief gemakkelijk.

VUISTREGELS

Het goede terrarium in de juiste grootte en uitvoering aangekocht? Dan zijn de vuistregels die voor een aquarium gelden ook toepasbaar op het terrarium.

   • Vermijd volle zon en tocht, en zorg voor een stabiele ondergrond zodat er geen scheuren kunnen ontstaan. 
   • Is er veel (zwem)water aanwezig in het terrarium, verwarm het dan tot de juiste temperatuur en gebruik de nodige preparaten om het water te ontchloren. 
   • Voorzie zo nodig ook producten en/of een filter om vervuiling door nitraten en nitrieten tegen te gaan. 
   • De hoeveelheid water en het ritme waaraan het water ververst wordt hangt uiteraard af van de bezetting van het terrarium, maar ook hier geldt de regel dat je maximum 1/3de van het water tegelijk mag vervangen
   • En om zowel figuurlijk als letterlijk af te sluiten: geen terrarium zonder slot! Reptielen zijn ware ontsnappingskunstenaars en met een slot verplicht je jezelf tot het goed afsluiten van het terrarium.

Gerelateerde producten: