Reptielen: past het bij je?

 • + 900 medewerkers
 • + 166 winkels
 • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Reptielen: past het bij je?

Reptielen zijn niet voor iedereen geschikt als huisdier. Oké toegegeven, ze zijn heel exotisch en mooi om naar te kijken,

maar ze vragen wel veel verantwoordelijkheid van je als baasje omdat ze voor een huisdier te zijn zeer lang leven. 

MODETREND

De belangrijkste reden waarom mensen een reptiel kopen is om een stuk exotische natuur in huis te halen. Bovendien raak je er – ook al kan je een reptiel niet bepaald kunstjes leren – toch aan gehecht. Reptielen worden vandaag dan ook als een echt huisdier beschouwd. Dat de populariteit zo sterk is toegenomen, heeft veel te maken met de grote belangstelling voor reptielen in de Verenigde Staten en de wereldwijde verstedelijking. Japan illustreert perfect waarom reptielen vandaag zo in trek zijn: de appartementen en woningen zijn er klein en een terrarium neemt relatief weinig plaats in.

VERZORGING

Ook voor wie een druk leven leidt of al veel andere huisdieren heeft, is een reptiel ideaal: eens de nodige infrastructuur er is (zie ook ‘Het terrarium in het algemeen’), zijn reptielen makkelijk te houden. Bovendien kost je dat geen zee van tijd: tien à vijftien minuten per dag kunnen al volstaan en wie het elektrische toebehoren op een schakelklok zet, kan met een gerust hart een lang weekeindje weg zonder een oppas te moeten zoeken.

GEZELSCHAP

Neem als reptielenhobbyist wél je verantwoordelijkheid. Wie zijn terrariumdier goed verzorgt (en dat is wel de bedoeling!) mag rekenen op jarenlang gezelschap. Een korte schatting van hoe lang reptielen leven:

   • Waterschildpad: +/- 25 jaar
   • Luipaardgekko: 20 à 25 jaar
   • Slang: +/- 20 jaar
   • Baardagaam: tien jaar
   • Anolis: 4 à 5 jaar

Taaie mannetjes en vrouwtjes dus, die reptielen. Daarover gesproken: wil je reptielen samen houden, breng dan nooit twee mannetjes samen: ze verdragen elkaar zelden. Tot slot: ook al zijn de reptielen die we hier bespreken niet gevaarlijk, kinderen laat je er alleen bij onder toezicht. Reptielen zijn fun, maar ze terugvinden als ze ontsnappen is een ander paar mouwen!

Gerelateerde producten: