Slangen: gevaarlijk?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Slangen: gevaarlijk?

Er zijn verschillende soorten slangen en sommige zijn zeker giftig, maar de slangen die verkocht worden als huisdieren zijn goed gescreend en super onderhoudsvriendelijk. Maak kennis met dit vriendelijke, ongevaarlijke reptiel.

HOBBY

Slangen die bij wijze van hobby worden gehouden zijn de meest onderhoudsvriendelijke reptielen die je jezelf kan voorstellen. Ze eten normaal gezien één keer week, en produceren ook maar één keer per week uitwerpselen. Bovendien is UV-straling bij slangen minder belangrijk en zelfs niet echt nodig omdat ze prooidieren eten die al vitamine D in zich hebben, zodat slangen die vitamines rechtstreeks kunnen opnemen en niet dat hele aanmaakproces via UVB-straling doormoeten.

Wel belangrijk is dat er altijd zuiver drinkwater voorhanden is, ze een schuilplaats hebben en dat je afhankelijk van de soort de temperatuur goed in het oog houdt. Zeker voor slangen – die overwegend op de grond leven – is een warmtemat daarom erg geschikt.

GEURVERMOGEN

En gevaarlijk? De soorten die we hier bespreken zijn niet giftig (dat zijn overigens maar 1 op 10 slangensoorten en daarvan zijn er bijzonder weinig dodelijk voor de mens) en ook niet bijtgraag. Als er al een slang die neiging zal vertonen, is het de korenslang maar dat is hoogst zeldzaam als ze gekweekt is en dat zijn de slangen tegenwoordig haast allemaal. Wordt er in een uitzonderlijk geval toch gebeten, dan stelt dat met een paar naaldenprikjes niks voor. Ontsmetten en klaar.

WEETJE

Slangen kunnen niet horen, sommige kunnen goed zien, maar allemaal hebben ze een uitstekend geurvermogen. En daarvoor gebruiken ze hun tong: die schiet even uit de bek, vangt geurstoffen op en gaat dan terug naar binnen, naar het orgaan van Jacobson. In deze holte boven in de bek ‘proeft’ de slang de geurstoffen en zo weet hij of er een vriend of een vijand in de buurt is.