Wanneer is mijn reptiel ziek?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Wanneer is mijn reptiel ziek?

Het goeie nieuws is: dat komt zelden voor. Reptielen zijn taaie dieren en het feit dat ze tegenwoordig haast allemaal gekweekt worden,

is het aantal problemen (parasieten, onvoorspelbaar gedrag…) drastisch gedaald.

Het slechte nieuws is dat àls er iets aan de hand is, je dat gewoonlijk aan de late kant opmerkt.

RACHITIS

Meestal gaat het dan om rachitis, een ziekte die het bot aantast door een tekort aan vitamine D en calcium. Die rachitis ontstaat meestal door een verouderde lamp waardoor het reptiel te weinig UVB-straling krijgt. We moéten het daarom nog eens beklemtonen: voor de meeste reptielen (zeker wanneer ze geen warmbloedige prooidieren eten) is die straling levensnoodzakelijk.

Warmbloedigen als de mens gebruiken vitamine D2 om calcium uit voeding te halen. Bij reptielen werkt dat even ingewikkelder. Zij hebben vitamine D3 nodig om calcium om te zetten, maar daarvoor moeten ze eerst een previtamine aanmaken, die ze krijgen dankzij UVB-verlichting. Ontwikkelen ze bij gebrek daaraan een tekort aan vitamine D3, dan zullen ze calcium aan hun eigen beenderen gaan onttrekken, en krijgen ze klachten als hadden ze osteoporose.

Wees dus oplettend: heel vroege symptomen zijn: het trillen van de pootjes bij het reptiel, het volgende is de misvorming van het schild bij de schildpad of de ruggengraat bij de hagedis. Wanneer er voldoende UVB is en de voeding volwaardig is, mag je gelukkig weinig problemen verwachten.

SALMONELLA

Zijn er echt geen andere problemen? Hoogstens vitamine A tekort bij de waterschildpad of een zeer zeldzame middenoorontsteking wanneer de weerstand is verlaagd door bijvoorbeeld de foute levensomstandigheden.

Verder kunnen we uiteraard niet om salmonella heen. Er wordt namelijk beweerd dat reptielen deze bacterie makkelijk overdragen, al behoeft dat enige nuance. Meestal zouden ze immers zelf eerst deze ziekte oplopen door besmet voedsel, aarde of water.  Hoe dan ook is voorzichtigheid wel geboden. Om het even welk reptiel je hanteert: was voordien en nadien je handen. Een goede hygiëne voor reptiel én eigenaar dus!

Gerelateerde producten: