Wat eet een waterschildpad?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Wat eet een waterschildpad?

De waterschildpad is een omnivoor, wat wil zeggen dat hij alles eet.

Hij houdt van variatie in zijn maaltijden, maar zorg ervoor dat je hem niet te veel eten geeft.

LEEFTIJD

Wanneer de schilpad eet, hangt af van de leeftijd van je schildpad. Jongere dieren moeten elke dag eten krijgen. Vanaf hun tweede levensjaar moet je ze maar om de dag eten geven. Wanneer je schildpad volwassen is, volstaan één of twee maaltijden per week. Zeker niet meer!

VOEDING

Een voeding die geschikt is voor volwassen waterschildpadden zou gevriesdroogd voedsel of korrels moeten bevatten.

Waterschildpadden hebben een voorliefde voor de proteïnen, waardoor beginnende eigenaars ten onrechte gaan denken dat ze hun schildpadden er meer van moeten geven. Maar laat je niet beetnemen! Overdaad kan hun schild misvormen, hun organen beschadigen en hun levensduur verkorten.

Weet ook dat een jonge schildpad meer van vlees houdt dan een volwassen schildpad, die eerder een alleseter is. Schotel je schildpad speciaal bereide voeding uit de winkel voor. Vergeet echter niet om wat variatie in zijn voeding te brengen. Er is keuze genoeg: aardwormen, veldsprinkhanen, moriowormen, huisjesslakken, naaktslakken, verse garnalen, gehakte steak, witloof, paardenbloem, wortelloof, veldsla, kruidkers, braamblad, …

Gedroogde garnalen (gammarus) zijn te vermijden! Die voeding is heel onevenwichtig. Ze bevat veel te veel fosfor en niet genoeg calcium. Geef de voorkeur aan een dieet met eiwitpellets. Leg daarnaast ook een sepiabeen in zijn aquarium of verkruimel er eierschelpen in, zodat hij voldoende calcium krijgt.

WINTERSLAAP

De jonge schildpadden houden niet echt een winterslaap. Je moet ze dus blijven voederen in de winter. Ze zullen wel minder eten. Bij de volwassen dieren moet je vanaf eind augustus langzaamaan de hoeveelheid voedsel verminderen en vanaf oktober stop je met ze eten te geven. Zodra ze wakker zijn, ongeveer begin maart, geef je ze natuurlijk weer te eten.

TIP

De wesp en de daas zijn de gezworen vijanden van de waterschildpadden. Hetzelfde geldt voor klimop.
Vergeet dit niet, je schildpad zal je dankbaar zijn!

Gerelateerde producten: