Wat je vooraf moet weten over reptielen

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Wat je vooraf moet weten over reptielen

Overweeg je om een reptiel als huisdier te nemen? Bekijk dan even onze weetjes vooraf om je voor te bereiden!

ONGEVAARLIJK

Over reptielen bestaan nog steeds veel misverstanden. Sommige mensen denken dat ze eng en/of gevaarlijk zijn. Want (gif)slangen zijn ook reptielen, weet je wel! We kunnen je meteen geruststellen: zeker omdat de reptielen die vandaag worden verkocht haast allemaal gekweekt en dus aan de omgang met mensen gewend zijn, heb je van het doorsnee reptiel niks te vrezen.

Toegegeven: hun uitzicht kan inderdaad apart zijn. Reptielen vormen dan ook een bijzonder oude dierencategorie, eentje die maar liefst 300 miljoen jaar geleden is ontstaan. Niet verwonderlijk dat sommige hagedissen op gevaarlijke dinosauriërs lijken: ze zijn verre familie.

ZONAANBIDDERS

Andere specifieke eigenschappen? Reptielen zijn koudbloedig of nog preciezer ‘ectotherm’: ze moeten door middel van een externe warmtebron (een lamp of de zon) hun bloedtemperatuur opwarmen om te kunnen functioneren en willen daarna hun temperatuur zelf thermoreguleren door bijvoorbeeld de schaduw op te zoeken. Zo wisselen ze actie en rust af.

Daarom ook hebben ze in de eerste plaats een habitat nodig dat zo goed mogelijk hun natuurlijke omgeving nabootst, inclusief licht, temperatuur en luchtvochtigheid. Dat gebeurt in een terrarium: meestal een glazen bak die ingericht wordt met takken, stenen, rotsen, holen, zand, water, klimwandjes en planten – afhankelijk van wat je reptiel in de echte natuur nodig zou hebben. Met deze tips kan je alvast beginnen dromen van de inrichting van het terrarium voor je nieuwe vriend. 

Gerelateerde producten: