De siamese kempvis

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

De siamese kempvis

Alle ogen zijn gericht op deze prachtige zoetwatervis. De siamese kempvis (betta splendens) is bijna net zo populair als de goudvis.

OORSPRONG

De Siamese kempvis (Betta splendens) komt oorspronkelijk uit de tropische zoete wateren in het zuidoosten van Azië (Thailand, Cambodja, Laos, India, Maleisië). In zijn natuurlijke omgeving vind je hem in stilstaand water tussen de rijstvelden.

Tijdens het droge seizoen verdampt het water van de rijstvelden en dan moeten deze vissen zich tevredenstellen met een plas. Om in deze omstandigheden te overleven, heeft deze kleine vis een bijzonder kenmerk: dankzij zijn ‘labyrint’ (special soort ademhalingsstelsel) kan hij verse lucht happen aan het wateroppervlak als er niet voldoende zuurstof in het water zit.

De Siamese kempvis behoort tot de familie van de ‘Osphronemidae’ die verschillende soorten omvat. Een volwassen exemplaar wordt 5 tot 8 cm lang. Deze vissoort heeft een eerder langwerpig lichaam en ronde, expressieve ogen. Er bestaan verschillende kleurvarianten: rood, turkoois, blauw, zwart en wit.

EENZAAM BESTAAN

De Siamese kempvis leeft alleen en verdedigt verbeten zijn territorium. Je hoeft hem dus zeker geen vriendje te geven: mannetjes gaan met elkaar in de clinch, maar de vrouwtjes zijn al even agressief.

BASISBEHOEFTEN

De Siamese kempvis heeft een rechthoekig aquarium nodig, met een inhoud van minstens 15 liter of beter nog 20 tot 30 liter. Het water moet gefilterd worden en tot minstens 25°C verwarmd zijn. Je moet de filtering goed afstellen, want het water mag niet woelig zijn (leeft normal in kalm water) en onze vriend niet uitputten (heft grote vinnen).

Als roofdier is de Siamese kempvis enkel een carnivoor. Schotel hem dus droogvoer ‘speciaal voor carnivoren’ voor (vlokken, granulaat of gevriesdroogde wormen). Kies ook af en toe voor levend voer voor een goede gezondheid en opperbeste stemming.

Gerelateerde producten: