Het onderhoud van het aquarium

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Het onderhoud van het aquarium

Wat komt er allemaal bij kijken bij het onderhoud van een aquarium?

We zetten alvast even de grote lijnen voor jou op papier. Succes!

WATER

Het evenwicht van het water van je aquarium is kwetsbaar en de overlevingskansen van je hele vissenpopulatie hangt ervan af. Onthoud eerst en vooral dat je per week absoluut 15% van het water moet verversen (voor een aquarium van 100 liter is dat dus 15 liter).

Ook de kiezels op de bodem van je aquarium reinig je één keer per week (met behulp van een klok of een zuigertje op batterijen) om de uitwerpselen van je vissen te verwijderen.

PARAMETERS

In het begin moet je bovendien bijna dagelijks de nitrieten testen en na elke meting eventueel een dosis bacteriën toevoegen. Als je aquarium na een paar maanden nog altijd probleemloos werkt, dan hoef je de basistesten (pH, GH, KH, NO2 en NO3) nog maar één keer om de drie weken te doen.

Wees niet ongerust als er de eerste maanden een beetje algen in je aquarium zitten. Dat is normaal. Is dat na zes maanden nog het geval, dan kan je fosfaaten nitraatabsorberende middelen gebruiken. De algen zullen dan snel verdwijnen.

FILTER

Andere zaken die moeten worden gereinigd: het filtermateriaal (maar nooit meer dan 1/3 om toch voldoende nuttige bacteriën te behouden), de ruiten (met eenreinigingsmagneet) en de neonverlichting.
Die laatste moet trouwens om de negen tot twaalf maanden vervangen worden (starters inbegrepen), zelfs als ze nog werken!

TIP

Zit je aquarium vol slakken? Er bestaat een eenvoudig trucje om hen te verjagen. Leg ’s avonds, voor je het licht uitdoet, een schijfje rauwe aardappel in het aquarium. De dag nadien zullen de slakken op het schijfje zitten en kan je het gewoon weghalen. Dit herhaal je telkens het nodig is.

Gerelateerde producten: