Het warm wateraquarium

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Het warm wateraquarium

De tijd van de grote knutselwerken is voorbij: warm water aquaria worden vandaag vaak als doe-het-zelfpakket aangeboden, zodat je alles zelf makkelijk kan installeren.

De werking ervan begrijpen, blijft wel zo belangrijk. In grote lijnen heb je de waterbak zelf, een filtersysteem (binnen of buiten het bassin) dat het water mechanisch, biologisch en chemisch reinigt, een verwarmer en tot slot vaak een lamp.

WERKING

Hoe functioneert dat alles?
De ideale filter werkt in 3 stadia en voert het water eerst langs een filterelement met schuimstof (voor een mechanische filtering van het grove vuil, dat vast wordt gehouden in de schuimstof), vervolgens langs een filterelement met poreus materiaal (dat zo biologisch de meeste bacteriën verwijdert) en tot slot langs een element dat meestal houtskool bevat (om zo chemisch reuk- en kleurstoffen uit het water te filteren.) De volgorde van de 2 laatste filters speelt geen rol. Het gezuiverde water stroomt langs boven terug in het aquarium en het bacteriële evenwicht van het water blijft behouden. Het filtersysteem neemt echter niet weg dat je zelf regelmatig water zal moeten verversen, meestal zo’n 10 procent per week. 

Daarnaast is er zoals gezegd een verwarmer, aangepast aan de grootte van het aquarium. Energievretend hoeft die verwarming niet te zijn: je hebt ongeveer 1 watt per liter nodig, dus voor een aquarium van 100 liter volstaat een verwarmer van nauwelijks 100 watt.

De lampen tot slot? Meestal dienen ze eenvoudigweg voor een sfeervolle verlichting, maar er bestaan ook lampen die algvorming tegengaan. In dat geval ben je al behoorlijk specialistisch bezig met je vissenhobby.

EN DE FLORA

Bij de warmwatervis kan ook de flora van groot belang zijn, dus laat je goed voorlichten wat jouw vis nodig heeft en voorzie naast grind en zand desgevallend ook de nodige warmwaterplantjes.

Je stemt ze dus goed af op de vispopulatie die straks je aquarium zal bevolken, en als je vis planten nodig heeft, zijn die altijd in twee opzichten nuttig. Enerzijds voor de opname van nitraten en als zuurstofvoorziener, en anderzijds omwille van het habitat. Bepaalde vissen leven nu eenmaal van nature tussen plantjes en sommige kleine visjes hebben echt bepaalde flora nodig om veilig te kunnen opgroeien.

Het leuke is ook dat je met plantjes het natuurlijke habitat van je vissen  perfect kan nabootsen. Afhankelijk van je vissen haal je zo echt een stukje Zuid-Amerika of Afrika in huis!

Gerelateerde producten: