Zoek een winkel

Hoe uw vissen voeren?

  • + 900 medewerkers
  • + 158 winkels
  • + 7.000 producten

Hoe uw vissen voeren?

Er bestaat weliswaar basisvoer dat zowat aan alle vissen kan worden gegeven, maar de trend is duidelijk dat elke vis, net zoals zoveel huisdieren, zijn eigen specifiek samengestelde en uitgebalanceerde dieet krijgt.

GESPECIALISEERDE VOEDING

De tijd waarin je alleen voer voor goudvissen enerzijds en voer voor tropische vissen anderzijds kon kopen, is voorbij. Of toch bijna. Er bestaat weliswaar basisvoer dat zowat aan alle vissen kan worden gegeven, maar de trend is duidelijk dat elke vis net zoals zoveel huisdieren zijn eigen specifiek samengestelde en uitgebalanceerde dieet krijgt.

De gewone goudvis, de Cichliden, de Guppy’s, de Discus, enzovoort: elk hebben ze zo tegenwoordig hun speciaal aangepaste voeding, kant-en-klaar te koop. Met meteen de juiste balans aan vitamines, met carotenen (om de kleuren van de vis extra goed te doen uitkomen), met proteïnen, vetten, mineralen, én aminozuren.

DRIJFVOER EN ANDERE

Het verschil tussen al die voeders zit hem verder niet alleen in de kwestie of het voer geschikt moet zijn voor ‘vegetariërs’ of voor ‘vleeseters’, maar het is ook (en vooral) aangepast aan de hoogte waarop de vissen eten en aan hun snelheid.

Zo krijgen goudvissen drijfvoer: ze staan in de meeste aquaria onderaan de voedselketen, en om te voorkomen dat tragere (en meestal grotere) vissen hun eten verorberen, moet je dus voer geven waar de goudvis als eerste bij kan: aan de oppervlakte. Daarnaast is er dus specifiek voer voor bodemvissen, bijvoorbeeld in tabletvorm dat snel naar de bodem zinkt. 

Sommige vissen kan je ook diepvriesvoer geven. Dit wordt verkocht in vierkante blokjes die vooral muggenlarven en daphnia (watervlooien) bevatten en die je gewoon in kleinere blokjes snijdt en aan je vissen geeft.

HOEVEELHEID

Vissen houden van eten, maar overvoederen is zò gebeurd! Wist je dat voor een à twee goudvissen is een snuifje strooivoedsel om de twee dagen gewoonlijk al meer dan voldoende? We weten het: velen hebben de neiging om meer te geven, want een snuifje lijkt zo weinig. Klopt dus niet! Om je meteen een stelregel te geven: als het snuifje voeding niet binnen de twee minuten verorberd is, geef je teveel eten. 

Overvoeding zorgt bovendien op twee manieren voor een negatief effect op de gezondheid van de vis: hij zal zich overeten en het overschot aan voeding verontreinigt het water. De verderving van het overtollige eten zorgt immers voor nitriet én een bijhorende ammoniakgeur als er verder geen filtering is. 

Wanneer je relatief nieuw bent in de vissenwereld, is het dus echt wel raadzaam je vooraf goed te informeren bij de vis-verantwoordelijke in je dichtstbijzijnde Tom & Co.

Gerelateerde producten: