Benodigdheden voor je vogel

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Benodigdheden voor je vogel

Vogels die in gevangenschap leven moeten ook kunnen vliegen. Kies daarom een kooi die aangepast is aan de grootte van je vogel.

Vergeet ook de diverse accessoires niet die onmisbaar zijn om hen te vertroetelen!

KOOI

Kies een voldoende grote kooi waarin de vogel zijn vleugels kan uitslaan en kan spelen. De ruimte tussen de tralies moet smal genoeg zijn zodat je vogel er zijn kopje niet door krijgt. Een kooi met verticale tralies is voor elke vogel aan te raden. Zo vermijd je dat zijn vleugels ertussen gekneld
raken. Kleine kooien hebben vaak horizontale tralies en zijn niet groot genoeg voor de meeste vogels.

Opteer ook voor een kooi met verschillende ‘dienstingangen’ en een uitneembare
bodem zodat je deze makkelijk kan schoonmaken. Ga na of de kooi niet met een giftige verf werd geschilderd. Bedek de bodem met absorberend zand.

Plaats de kooi op manshoogte, op een meubel of een speciaal hiervoor ontworpen standaard. De keuken, badkamer en het toilet zijn niet geschikt. Bescherm je vogel tegen vervelende geurtjes, vocht, direct zonlicht en vooral tocht. Toch heeft hij overdag (natuurlijk) licht nodig, want net als jij is hij overdag wakker en slaapt hij ‘s nachts.

INRICHTING

Denk eraan in de kooi een houten nestkastje te hangen, zodat je vogel er zich kan terugtrekken wanneer hij daar nood aan heeft. Voorzie ook zitstokjes op verschillende plaatsen. De doorsnede daarvan hangt af van de grootte van de vingers en klauwen van de vogelpoot. Toch is het belangrijk om een beetje variatie in de doorsnede van de stokjes te brengen. Zo kan de vogel zijn grip oefenen en het contactoppervlak van zijn pootjes optimaal gebruiken. Vermijd stokjes met een schurend en irriterend oppervlak.

Voorzie evenveel eetbakjes als het aantal openingen die hiervoor in de kooi voorzien zijn. De klepjes zijn wel gesloten als er geen bakjes inzitten, maar toch kan de vogel langs deze weg gemakkelijk ontsnappen. Zorg zeker ook voor een drinkfonteintje. Vogels nemen graag een bad om hun pluimen te verfrissen. Koop een badje dat groot genoeg is voor de vogel om in te spelen. Giet het water na het baden wel weg om te vermijden dat je kleine vriend het bevuilde water drinkt.

Sommige vogels spelen heel graag. Geef ze dus gerust speeltjes, maar let erop dat de kooi niet is overladen … De speeltjes moeten afgestemd zijn op de vogel (zonder giftige verf of risico op inslikken van kleine deeltjes).

WEETJE

De waterverdeler en de eetbakjes moeten dagelijks gereinigd en gedesinfecteerd worden, de bodem van de vogelkooi meerdere keren per week. Desinfecteer de vogelkooi minstens één keer per maand met een antiseptische oplossing.

Gerelateerde producten: