Het belang van goede voeding

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Het belang van goede voeding

Het belang van goede voeding

Goed nieuws: een vogel die gezond bij jou thuis binnenkomt, blijft in principe gezond – hij leeft immers in een kooi en meteen ‘in quarantaine’. De dierenarts komt dus nauwelijks te pas aan een vogel, tenzij initieel om enkele pluimen te verwijderen om te voorkomen dat je nieuwe vogel ontsnapt. Het gaat niet om een volledige ‘coupage’, maar zeker bij duurdere dieren is het toch aan te bevelen om te voorkomen dat ze uitvliegen. Want: een weggevlogen vogel is haast altijd een dode vogel. Maar we zouden het vooral over eten en drinken hebben om ervoor te zorgen dat een gezonde vogel ook gezond blijft.

A,D,E

Eén: zorg ervoor dat je vogel altijd vers water tot zijn beschikking heeft. Weliswaar kan een parkiet (van oorsprong uit het droge Australië) relatief lang zonder vocht, maar een kanarie die een dag lang geen eten of drinken krijgt, is ten dode opgeschreven. En voor elke vogel geldt: zorg voor de aangepaste voeding. De basis waarmee alle vogels worden gevoederd, is weliswaar steeds een zadenmengeling, maar het is zaak deze juist af te stemmen op de specifieke noden van je vogel. En op zijn gedrag. Wanneer je een papegaai laat doen, zal hij vooral gaan voor zonnebloempitten en aardnoten vol vet, maar hij heeft net zoals zijn collega-kooivogels méér nutriënten nodig. Daaronder zeker de vitamines A, D, en E, alsook extra mineralen en amonizuren. Door het geven van de juiste snacks of supplementen, voorkom je een tekort daaraan. Een tekort, dat de levensduurte van je vogel aanzienlijk kan beperken. Geef je vogel daarom écht wat hij nodig heeft, en ga – indien je geen kweker bent die op de hoogte is van het gebruik van eivoer, sepia schalen, zwavelhoudende aminozuren – voor veiligheid en dus ‘premiumfood’.

Optisch bedrog

En dan nog is waakzaamheid geboden. Zo kan menig voederbakje vol lijken terwijl het dat in sé niet is, zeker wanneer je een parkiet houdt. Die pelt de omhulseltjes van de zaken namelijk netjes af, slikt het zaadje zelf in, en het zaadvliesje belandt opnieuw in het zaakbakje. Dat optisch vol lijkt, terwijl het alleen maar de pelletjes van het zaad bevat. Daarom ook, moet je slimmer zijn dan je eigen papegaaiachtige, die je dus pellets zal geven – in zo’n korrel zit alles wat hij nodig heeft, en voorkom je de zonnebloempit-kwestie. Tot slot loont het zeker de aanbeveling bij te voederen met zaken uit de keuken – het komt jullie band alleen maar ten goede. Alle groenten en fruit mogen worden toegediend, behalve avocado – giftig voor deze gevleugelde vrienden.

Gerelateerde producten: