Vogels: de kooi

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Vogels: de kooi

Wanneer je een vogel in huis haalt, is het belangrijk om een goed uitgeruste en aangepaste kooi te voorzien.

Geen idee waarop je allemaal moet letten? Ontdek het hier.

KOOI

Regel 1

De grootte van een kooi is zeer belangrijk. Een grote kooi kan nooit kwaad. Liever teveel plaats voor je nieuwe huisdier, dan dat het arme diertje geen plaats heeft om voldoende te bewegen in zijn habitat.

Regel 2

Wat betreft het traliewerk (horizontaal of verticaal en de ruimte tussen de tralies onderling) moet een kooi écht in verhouding staan tot de grootte en het gedrag van de vogel.

Voor een parkiet zal je dus altijd kiezen voor een hoge kooi omdat deze graag klautert en moeten de tralies horizontaal zijn.

Voor een kanarie moet je in de lengte gaan, omdat de kanarie springt en vliegt. Een kanarie heeft simpelweg geen boodschap aan een smalle kooi, dat druist in tegen zijn natuur. Het belang van de kooi is daarmee niet te onderschatten.

BODEM

Kooien bestaan in de grootst mogelijke variëteiten. De enige nog kunstiger dan de andere. Waarop je alleszins moet letten, is dat je ze makkelijk kan reinigen – een job die toch minstens een keer per week op de planning hoort te staan. Kies dus altijd voor kooi waarvan je de bodem makkelijk kan verwijderen, zonder dat je vogel uitvliegt. Op de bodem van de vogelkooi hoort een bodembedekker, in de regel gaat het om schelpenzand. Niet zeker of je het juiste product hebt? Vraag raad aan onze medewerkers in de winkel.

VERGIF

Let bij de aankoop of overname van een kooi ook op de coating van de tralies, zeker wanneer je parkieten of agaporniden houdt. Die knagen immers aan alles, en zogauw de coating is afgebeten, durft lood- of zinkvergiftiging nogal eens voorkomen wanneer de kooi voor het overige niet kwalitatief is. Sterker nog: zeker voor papegaaien is alles wat geverfd of behandeld is, sowieso uit den boze: ze eten het allemaal op. 

Investeer dus van in het begin in een goeie kooi, want zeker papegaaiachtigen zijn ware ontsnappingskunstenaars die de neiging hebben alles te exploreren. Let daarom ook op het deurmechanisme: dat hebben parkieten en papegaaien binnen de kortste keren ontrafeld. Niet zelden zal je daarom een heus hangslot zien aan de deur van een papegaaienkooi!

EXTRA

Wat je naast de kooi op zich verder nodig hebt, spreekt voor zich: een voederbakje, een drinkflesje, en wanneer het om een kanarie gaat, een badje. Parkieten en papegaaien geef je wekelijks een douche door er met een plantenspuit water op te vernevelen. Vinden ze zalig!

Gerelateerde producten: