Vogels: over de rui

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Vogels: over de rui

Vogels en zoogdieren vervanging hun veren of vacht tijdens de rui. Het helpt hen om in topconditie te zijn met een dikke vacht in de winter dat hen beschermt tegen de kou en een lichtere vacht tijdens de zomer om te kunnen paren. 

RUI

Naast het enorme belang aan een goede voeding, hebben vogels nog een belangrijke gemeenschappelijk kenmerk: vogels wisselen van veren, ze ruien dus. In de natuur wordt de rui uitgelokt zogauw de dagen korten (vanaf 21 juni) en het nest is uitgevlogen. Belangrijk om te weten is dat de kanarie niet zingt in de ruiperiode, dus je hoeft niet te schrikken wanneer hij wat stiller wordt als anders. Dit duurt in de natuur zo'n twee maanden.

BIORITME

Wat deze natuurlijke wetmatigheid* betekent, is dat licht enorm belangrijk is voor vogels – het installeert hun dag- en nachtritme. Probeer dus te voorkomen dat er op de plaats waar je je vogel houdt, de ene dag het licht uitgaat om 19 uur en de volgende dag om middernacht. Het zorgt ervoor dat het bioritme van je vogel helemaal verstoort wordt.

*zijn regelmatigheden in de natuur die onontkoombaar zijn

STRESS

Het bioritme van je vogel raakt ontregeld en dan ruit hij haast het hele jaar door. Een doek over de kooi om dat lichtprobleem te verhelpen is helaas geen goed idee – het bezorgt je vogel immers vooral stress. En stressgevoelig zijn vogels sowieso, getuige daarvan hun natuurlijke manier van zijn: altijd levendig, een enorme hoge hartslag, altijd op hun qui-vive. Gebruik een doek over de kooi dus alleen om hem te beschermen tegen nog meer stresserende toestanden, zoals een dierenartsenbezoek, of een verplaatsing naar zijn vakantieadres.

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: