Wat eet een vogel?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Wat eet een vogel?

De meeste kooivogels zijn zaadeters, maar dat wil niet zeggen dat ze enkel dit eten.

Volg onze gids en kom meer te weten over deze interessante dieren en hun eetgewoontes.

DAGELIJKSE VOEDING

Vogelvoeding bestaat voornamelijk uit zaad, maar ook uit fruit, groenten en enkele extraatjes. Water is het andere vitale element om te overleven. Zorg ervoor dat je vogel steeds voldoende water heeft en ververs het dagelijks.

Kies een vogelzaadmix (al dan niet geperst) die is afgestemd op je vogel en schotel hem ook trosgierst voor. Met geëxtrudeerde mengelingen zal hij veel minder sorteren, met als dubbel voordeel dat je vogel evenwichtiger eet en je minder afval hebt.

Zorg ook altijd voor een sepiabeen (dat je eerst met helder water reinigt) of een mineraalsteen. Kleine steentjes (of grit) dienen niet alleen om de snavel te slijpen, maar zijn vooral noodzakelijk voor een goede spijsvertering. Geef hem ook iets om zijn snavel aan te slijpen.

EXTRA SNACKS

Geef je maatje kleine stukjes gewassen en geschild fruit of groenten in een apart eetbakje of op een schoteltje. Ze bezorgen hem de vitamines die hij nodig heeft om gezond te blijven.

Welke neem je het beste? Kies vooral groene bladgroenten, sperziebonen, wortelen, kool, broccoli, steenvruchten (abrikoos, nectarine en perzik), rode vruchten en tropische vruchten (mango, ananas).Vermijd citrusvruchten, want die zijn te zuur voor hun kleine maagjes.

Zo nu en dan kan je je vogel een ‘snoepje’ (bijvoorbeeld wat zonnebloempitten) of een droog koekje geven. Denk eraan het koekje aan een koekjeshouder te bevestigen zodat je zingende vriend eraan kan knabbelen zonder dat de helft ervan op de bodem van zijn kooi verdwijnt. Vermijd voeding die veel vet en suikers bevat.

Wil je iets nieuws geven? Doe dat dan geleidelijk aan, en altijd in kleine porties tegelijk.

WEETJE

Indien je de vogel twee of drie dagen alleen moet laten, installeer dan twee drinkfonteintjes in de kooi en voeg enkele druppels azijn bij het drinkwater (1 ml voor 1 liter water) om bacterievorming te vermijden. Zet ook voldoende eten klaar!