Wat je moet weten over vogels voor binnenshuis

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Wat je moet weten over vogels voor binnenshuis

“Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is”, zegt het spreekwoord, en daarin zit best wat wijsheid.

Het is namelijk bijna onmogelijk om over vogels ‘in het algemeen’ te praten. 

Een ruwe opdeling wordt weliswaar vaak aan de hand van de bek gemaakt (‘bec crochu’ of  ‘bec droit’ – kromme of rechte bek dus), maar wij zullen het hier makkelijkheidshalve hebben over de meest voorkomende ‘kooivogels’ thuis. Met andere woorden: de kanarie, de parkiet en tot slot de papegaai.

DE KANARIE

Deze zangvogel is familie van de vink en wordt tot zo’n zeven jaar oud. De kanarie leeft eerder solitair, want ook in de natuur komt hij alleen samen met andere kanaries om te paren. Wat je met andere woorden van een kanarie vooral mag verwachten, is zijn fraaie gezang. Interactie met de mens is er minder, al zal de kanarie wel eens van eens stukje sla, witloof of appel komen snoepen.

DE PARKIET

De parkiet is een papegaaiachtige en is speelser en nieuwsgieriger dan de kanarie. Wanneer hij handtam wordt gekocht, is er veel meer contact met dit vogeltje mogelijk dan met de kanarie. Ook in de natuur leeft de parkiet immers in groep. Leeft een parkiet alleen in een kooi, dan is hij dus geneigd om interactie met de mens aan te gaan.

De meest voorkomende parkieten – in oplopende volgorde aan hun verwantschap tot de papegaai - zijn de grasparkiet, de valkparkiet en de agaporniden (dwergpapegaaien). Al deze papegaaiachtige worden een stuk ouder dan de kanarie – zo wordt er onder kenners een valkparkiet van 27 jaar gerapporteerd. De prijs die je voor het sociale aspect moet betalen, is het gebrek aan gezang: de parkieten zingen niet echt, maar kwetteren vooral meer.

DE PAPEGAAIEN

De echte papegaaien die als huisdier gehouden worden, zijn meestal de grijze roodstaart en de amazonepapegaai. Ze zijn absoluut een klasse apart en allesbehalve een impulsaankoop, omdat ze tientallen jaren oud kunnen worden en relatief duur (vanaf 700 euro) in aankoop zijn. Het gaat bovendien om bijzonder sociale dieren, die erg gehecht zijn aan hun baasje, dat hen heel veel kan leren. Behalve – even komaf maken met een populaire mythe – praten!

De echte papegaaien zijn dermate intelligent dat ze interactie met hun eigenaars uitlokken door de meest uitgesproken woorden te imiteren. Of geluiden. Zo kan een grijze roodstaart dus ook het geluid van een fax imiteren wanneer hij op het thuiskantoor wordt gehouden en mensen wil zien, omdat hij weet dat zijn eigenaar dan de kamer zal binnenkomen. Van nature zal de papegaai echter eerder een krijsend geluid maken.

Gerelateerde producten: