Welke vogels mogen samen leven?

  • + 900 medewerkers
  • + 166 winkels
  • + 7.000 producten

Zoek een winkel

Welke vogels mogen samen leven?

Wanneer je een vogel als huisdier neemt, is het belangrijk om na te denken over je tijdsinvestering.

Heb je niet veel tijd voor je nieuwe kameraad? Dan koop je hem best een vriendje.

Wil je kweken met je huisdier of wil je zelf veel sociaal contact met je vogel? In principe hou je in dat laatste geval een vogel alleen in een kooi, want dan is het immers de natuurlijke reflex van de vogel om jou als zijn ‘partner’ te beschouwen. Dat sociaal contact valt grotendeels weg als je jouw vogel bij wijze van gezelschap een soortgenoot ‘cadeau’ doet. Een paar do’s en dont's om te bekijken.

ALLEEN BINNEN

Zeker in een binnenkooi hou je een kanarie – solitair als hij is – alleen. Twee mannetjes zullen algauw vechten voor hun territorium, en wanneer je een vrouwtje bij je mannelijke kanarie plaatst, dan moet je echt een kleine volière aanschaffen. Weet wel dat twee vogels voor beduidend meer stof en dus ook meer werk zorgen.

Parkieten van hetzelfde geslacht zorgen gewoonlijk voor minder problemen, omdat ze van nature socialer zijn. Wel moet de kooi vanzelfsprekend groter zijn. En zeker agaporniden zijn altijd graag samen (twee mannetjes of vrouwtjes als je niet wilt kweken). Maar besef zeker bij deze vogels goed dat zo gauw je je vogel een soortgenoot geeft als vriend, jij het contact grotendeels kwijt zal raken.

Wanneer je een koppeltje (mannetje-vrouwtje) wil samenbrengen, is het dus al bij al beter dat in een volière te doen. Hier kan je ook makkelijk nestkastjes in kwijt, voor eventuele jonkies. Leuk is dat wel, maar het geeft je hobby een totaal andere dimensie.

SAMEN BUITEN

Een grote volière zet je buiten op een beschutte plaats op het terras. Van een echte ‘kooi’ is niet langer sprake; eerder van een hok waarin verschillende vogels samenleven. De mogelijkheden zijn talrijk, maar niet oneindig. Zo kan je kanaries wel met zebravinkjes en met andere kleine exootjes en diamantduifjes laten samenleven, maar ten overvloede: elke ‘persoonlijke’ interactie verdwijnt nu helemaal naar de achtergrond.

Wanneer mensen aan een volière beginnen, staat de kweek vaak voorop, en is er ruimte voor meer vogels. Dat kan ook weer voor een extra dimensie en variatie zorgen, zeker als je nog eens tortelduifjes en kwarteltjes voorziet in de volière. Deze zijn interessant, want de kwartels en duifjes eten het voer dat op de grond valt. Uiteraard moet deze volière zeker in de winter voldoende afgeschermd zijn van extreme koude, regen en al te veel wind. Succes bij het kiezen wat je wilt!

Gerelateerd advies

Gerelateerde producten: