FAQ

De kip

Ik wil graag een sierkip, kan dat?

Natuurlijk, als je geen belang hecht aan eieren voor eigen consumptie. Sierkippen bestaan in alle maten en gewichten: er zijn meer dan 200 soorten, waarvan de meest populaire Engelse krielkippetjes zijn.

Ik wil kweken met mijn sierkippen, kan dat?

Ja hoor. Zo gauw er een (sier)haan in huis is, kan je je binnen de kortste keren aan een hoop kuikens verwachten.

Wat is het verschil tussen een legkip en een sierkip?

Legkippen hou je omdat je wil dat ze bijna elke dag een ei leggen. Sierkippen hou je omdat het vaak hele mooie beestjes zijn.

Duiven

Ik wil een paar duiven houden, waaraan moet het hok voldoen?

Je hebt een droge en schone (terras)volière nodig, voldoende groot zodat er de nodige vliegruimte is. Verder is beschutting tegen de warmste zon, de strengste wind en de grootste vrieskou absoluut noodzakelijk.

Wat eet een duif?

Duiven eten heel wat overschotjes van de andere vogels in de volière, maar toch is bijvoederen met speciaal duivenvoer aangewezen om hen in topconditie te houden.

Geiten en schapen

Ik heb een geit of schaap gekocht en moet deze nu laten registeren. Hoe doe ik dat?

Om het jezelf makkelijk te maken, koop je best een schaap of geit met een oormerk. Laat de fokker/verkoper dit oormerk in orde brengen en registreer jezelf vervolgens bij DGZ Vlaanderen. Check je to do’s op www.dgz.be.

Waaraan moet het hok voor schapen of geiten voldoen?

Schapen en geiten kunnen in een kleine weide of in zelfs een grote tuin. Zowel in winter als in zomer moeten ze beschutting vinden tegen respectievelijke kou en warmte. Hou deze beschutting of stal alleszins droog. Vergeet ook niet dat geiten echte springkampioenen zijn: voorzie dus een degelijke, hoge afsluiting.

Wat eet een geit?

Gras, hooi, water (die 2 laatste moeten altijd beschikbaar zijn) zijn de belangrijkste voorzieningen. Voor de rest is een geit een alleseter: gras, bramen, netels, zelfs de wortels staan op het menu. Voorzie ook een likblok specifiek voor geiten.

Wat eet een schaap?

Gras, hooi, water (die 2 laatste moeten altijd beschikbaar zijn) zijn de belangrijkste voorzieningen. Voor de rest is een schaap een kieskeurige eter: het gras wordt mooi kort afgegeten, zonder het met de wortels los te rukken. Ook netels en distels laten ze aan zich voorbijgaan. Schapen moeten bovendien schapenkorrels krijgen die absoluut geen koperelementen mogen bevatten. Voorzie ook een likblok specifiek voor schapen.

Wat moet ik doen als ik een geit of schaap wil houden?

Schapen en geiten kunnen prima als je voldoende ruimte hebt. De dieren zelf koop je bij een boer of een liefhebber, maar vergeet niet: je bent bij of meteen na de aankoop wettelijk verplicht je dieren een oormerk te geven.

Verzorging van de kip

Hoe bescherm ik mijn kippen tegen vraatzuchtige vossen?

Zorg dat je hok en/of bedrading echt zeer goed zijn afgesloten, zeker’s nachts. En vergeet niet: vossen leven niet alleen op het platteland, ook in de stad komen opnieuw veel vossen voor!

Klopt het dat vossen op kippen jagen?

Dat klopt inderdaad. En niet alleen op het platteland moet je zorgen voor een zeer ‘beveiligd’ kippenhok: ook in stedelijke omgevingen worden de laatste jaren als maar meer vossen gesignaleerd.

Mijn kippen steken hun achterste omhoog als ik in de buurt ben. Waarom doen ze dat?

Dit gedrag merk je vooral bij kippen die géén haan hebben. Wanneer je dan in hun omgeving komt, steken ze hun achterste omhoog en gaan zo in paarhouding staan. Dat gedrag wordt vaak fout geïnterpreteerd door de mens, die in zijn kip een gehoorzaam huisdier vermoedt dat graag gestreeld wil worden. Niks daarvan: de kip gaat simpelweg stil zitten en in paarhouding staan omdat ze aan het natuurlijke leiderschap van de haan wil gehoorzamen.

Moet ik een haan nemen als ik kippen heb?

Eens je een drietal kippen, koop je best een haan. Die houdt de kippen rustiger, want zo komt de natuurlijke pikorde makkelijker tot stand. Kippen die geen haan hebben, denken dat jij de haan bent en gaan dus paargedrag vertonen als jij in de buurt komt…

Moet ik mijn kip echt legkorrels geven?

Natuurlijk. Een rijk aanbod aan goeie voeding is wat je dagelijks dat verse eitje bezorgt – met alleen keukenafval kom je er helaas niet. Een kip haalt haar broodnodige calcium, vitamines, mineralen en aminozuren uit insecten, en zo gauw je een paar kippen houdt, is daaraan een tekort. Dus: bijvoederen met legkorrels!

Moet mijn kip ook een aparte legplaats hebben?

Ja, maar dat kan gewoon in haar kippenhok. Leg waar jij het wilt een namaak-ei van kalk of plastic, en de kip zal dat automatisch als haar ‘broedplaats’ beschouwen.

Waaraan moet een goed kippenhok voldoen?

Elke kip heeft minimaal 5 vierkante meter nodig. Een hok of stevige afsluiting van minimaal 1,20 meter hoog kan je zelf maken, maar ook kant-en-klaar kopen. Alleszins moet je kip beschut kunnen leven: niet in de volle zon in de zomer, en uit de strengste koude in de winter. En je kip heeft een stok nodig, want ze zal hoog willen slapen.